5 pálčivých otázok o opaľovacích krémoch, zodpovedané

5 pálčivých otázok o opaľovacích krémoch, zodpovedané

Zaujíma ťa, čo to číslo SPF vlastne znamená a koľko opaľovacieho krému by si mala používať? Táto príručka pokrýva tému od A po Z. Na oslavu uvedenia nášho Sun Hero SPF 50+ sme vybrali päť najčastejších otázok – aby si sa mohla vrátiť von a bezpečne si užívať slnečné lúče.

Od rozdielov medzi UVA a UVB až po to, prečo sú hybridné opaľovacie krémy považované za najlepšie, odpovieme na všetky vaše pálčivé otázky. Prečítaj si odpovede, ktoré si hľadala, a pravidlá aplikácie opaľovacích krémov, ktoré je potrebné dodržiavať, aby si získala maximálnu ochranu.

Aký je rozdiel medzi ochranou SPF30 a SPF50+?

Prvá vec, ktorú väčšina z nás zvažuje pri prehliadaní opaľovacích krémov, je ochranný slnečný faktor krému alebo SPF, ktorý meria, ako dobre produkt chráni pokožku pred spálením UVB lúčmi. Opaľovací krém SPF 30 blokuje 97 % UVB lúčov, aby sa nedostali na pokožku, zatiaľ čo SPF 50 blokuje 98 %.

Vieš však, čo toto číslo znamená? Chránia opaľovacie krémy SPF 15, 30 a 50 15, 30 a 50 minút?

Je to bežná mylná predstava, ale SPF nemeria dobu ochrany v minútach. Namiesto toho udáva, ako dlho by trvalo sčervenanie tvojej pleti počas používania opaľovacieho krému v porovnaní s tým, ako dlho by to trvalo bez neho. Ak sa teda tvoja pokožka zvyčajne začne spáliť do 5 minút, správne aplikovaný opaľovací krém SPF30 by mal teoreticky chrániť 150 minút – alebo 30-krát dlhšie. A pre opaľovací krém SPF 50 by to bolo 250 minút. Vidíš plus na konci čísla? To jednoducho znamená „viac ako“. Takže produkt s SPF 50+, ako je náš Sun Hero, má SPF viac ako 50.

Čo znamená ochrana širokého spektra?

Určite si už počula odborníkov hovoriť o dôležitosti výberu širokospektrálneho opaľovacieho krému. Ale je to naozaj také dôležité? A čo tento pojem vôbec znamená? Širokospektrálny opaľovací krém je jednoducho taký, ktorý filtruje UVA lúče aj UVB.

Prečo je to dôležité? Pretože aj keď už dávno vieme, že UVB žiarenie prináša popáleniny, až v posledných desaťročiach sme sa prebudili k faktu, že UVA tiež prispieva k riziku rakoviny kože. Ďalší nie veľmi zábavný fakt o UVA lúčoch... Tvoria 95 % neviditeľných UV lúčov, ktoré dopadajú na zemský povrch, takže UVA lúče s dlhšou vlnovou dĺžkou prenikajú hlbšie do pokožky a sú hlavnou príčinou fotostarnutia (starnutie spôsobené slnkom). Na rozdiel od UVB lúčov, ktoré počas roka kolíšu, sú UVA lúče prítomné na stabilnej úrovni – a môžu dokonca preniknúť aj cez sklo.

Ak teda chceš zabrániť predčasným vráskam, ochabnutiu a slnečným škvrnám, začleň do svojej každodennej rutiny širokospektrálnu ochranu pred slnkom. S SPF 50+ a ľahkým, rýchlo sa vstrebávajúcim zložením poskytuje náš denný hydratačný opaľovací krém veľmi vysokú úroveň UVA a UVB ochrany a hydratácie pre všetky typy pleti – po celý rok.

Koľko SPF skutočne potrebuješ?

Odporúčané minimum je SPF 30, ktorý blokuje 97% UVB lúčov. Existuje však niekoľko ďalších výhod SPF 50, pretože SPF 50 blokuje 98 % UVB lúčov; zatiaľ čo SPF 30 chráni pokožku pred 97 % UV žiarenia, a poskytovaná dodatočná ochrana je super-malá v prípade vyšších faktorov ako SPF 100. To je dôvod, prečo sme chceli vytvoriť SPF 50, aby poskytoval širokú každodennú ochranu a vyzeral na pleti krásne.

Ďalšou nevýhodou super-vysokých SPF, ako je SPF 100, je, že dávajú ľuďom falošný pocit bezpečia a nútia ľudí veriť, že môžu zostať na slnku dlhšie. Prípravok si teda nenanášajú tak často, prípadne sa pred slnečným žiarením nechránia iným spôsobom, napríklad nehľadajú tieň, čo môže následne viesť k potenciálnemu riziku spálenia.

Myslíme si, že SPF 50 je skvelá stredná cesta, ktorá poskytuje väčšiu ochranu ako odporúčané množstvo, ale nie natoľko, aby sme si mysleli, že sme celý deň na pláži chránení. Nakoniec, okrem hľadania produktu, ktorý má SPF 30 alebo vyšší faktor, je širokospektrálny a vodeodolný, je najdôležitejšie nájsť produkt, ktorý sa ti bude páčiť a ktorý budeš používať.

So Sun Hero SPF 50 sme sa rozhodli urobiť práve to – a dúfame, že zostaneš v bezpečí a budeš zdravá počas zamračených dní, horúcich letných dní a predĺžených víkendov.

Aký je rozdiel medzi chemickým a fyzikálnym opaľovacím krémom?

Ďalším rozdielom medzi opaľovacími prípravkami je typ UV filtrov. Fyzikálne alebo minerálne filtre, vrátane oxidu zinočnatého a oxidu titaničitého, zostávajú na povrchu pokožky a blokujú UV žiarenie. Kvôli tomuto blokačnému účinku, ktorý nastupuje ihneď po aplikácii prípravku, sa tento typ krému niekedy nazýva "sunblock".

Chemické UV filtre na druhej strane pohlcujú UV žiarenie a premieňajú ho na teplo. Medzi najčastejšie používané filtre patria oxybenzón, homosalát, octisalát, oktokrylén a avobenzón – a mnohé prípravky používajú ich kombináciu na dosiahnutie najvyššej úrovne ochrany.

Zatiaľ čo fyzické opaľovacie krémy prešli dlhú cestu od super-ťažkých bielych zložení, ktoré si používala, keď si bola malá, chemické zloženie je vo všeobecnosti ľahšie, priehľadnejšie a pohodlnejšie na nosenie. Je však dôležité poznamenať, že tieto opaľovacie krémy sa musia aplikovať 20 minút pred pobytom na slnku, aby boli účinné.

Možno si už počula, že minerálne opaľovacie krémy sú vhodnejšie pre citlivú pokožku. Avšak stále viac a viac nových chemických opaľovacích krémov, ako je ten náš, má špeciálne zloženie s citlivými filtrami bezpečnými pre pokožku. Náš Sun Hero SPF50+ tiež neobsahuje žiadne (potenciálne dráždivé) vône.

Ako si mám vybrať SPF pre môj typ pleti?

Samozrejme, mnohé opaľovacie krémy – fyzikálne aj chemické – rozširujú svoje aktívne zložky o ďalšie zložky starostlivosti o pleť, ktoré môžu poskytnúť extra výhody pri bežných kožných problémoch.

Pre suchú pokožku. Nie je príliš ťažké nájsť dobrý hydratačný krém pre suchú pokožku. Zložky ako ceramidy a kyselina hyalurónová, ktoré sa prirodzene vyskytujú v pokožke (a pomáhajú ju chrániť), sa často nachádzajú aj v opaľovacích prípravkoch vhodných pre suchú pokožku. Dobrým začiatkom môže byť minerálna receptúra ​​s hustým zložením a hydratačná starostlivosť o pleť.

Pre mastnú pleť. Niektorí ľudia s mastnou pleťou uprednostňujú chemické opaľovacie krémy, pretože okamžite sa vstrebávajú do pokožky; iní, ktorí sú náchylné na akné, majú radi minerálne prípravky, ktoré neupchávajú póry a nespôsobujú vyrážky. Existuje množstvo opaľovacích prípravkov pre mastnú pleť, minerálnych aj chemických, ktoré obsahujú niacínamid, ktorý má dvojitú funkciu ako čistiaci a ochranný prostriedok: môže pomôcť uvoľniť upchaté póry a zabrániť hromadeniu mastnoty a nečistôt.

Pre zrelú pleť. Ochrana pred slnkom je pre tento typ pleti ešte dôležitejšia, pretože nadmerné slnenie urýchľuje účinky starnutia. Tí, ktorí majú zrelý typ pleti, by si mali zvoliť opaľovací krém, ktorý obsahuje regeneračné zložky, ako sú antioxidanty, ktoré môžu pomôcť v boji proti poškodeniu buniek, vrátane poškodenia spôsobeného fotostarnutím.

Pre citlivú pokožku. Ak hľadáš SPF pre citlivú pleť, vyhni sa zloženiam s pridanými vôňami alebo farbivami, ktoré môžu byť potenciálne dráždivé. Suchá, citlivá pokožka môže dobre reagovať na hydratačné zložky, ktoré majú na pokožku upokojujúci účinok. Nekomedogénne zloženie (to znamená, že neupcháva póry) je skvelé pre mastnú a citlivú pleť, ktorá môže byť náchylná na akné.

Zrýchlenie technológie starostlivosti o pleť tiež umožnilo vytvoriť krémy na ochranu pred slnkom, ktoré sú vhodné pre všetky typy pleti. Tieto produkty sú často jemné a neobsahujú potenciálne škodlivé látky. Majú tendenciu mať „zdokonalujúci“ efekt, pretože dokážu vyrovnávať pleť – nie príliš lesklá, ani príliš matná. Sun Hero je tiež taký. Naše zloženie SPF 50 tiež obsahuje niacínamid a vitamín E a je čisté, takže sa dobre mieša, je vhodné pre všetky typy pleti a zanecháva hodvábne jemný pocit.