8 aktivít, ako sa o seba postarať

8 aktivít, ako sa o seba postarať

Čo ti napadne ako prvé, keď počuješ slovné spojenie "starostlivosť o seba"?

Je to čas pre teba, alebo čas, keď sa jednoducho len rozmaznávaš? Možno je to niečo, čo je príjemné, ale nie úplne nevyhnutné? Je to niečo, čo urobíš, keď dokončíš všetko ostatné na svojom dlhom zozname úloh?

Čo presne je starostlivosť o seba? V najširšom zmysle je to starostlivosť o vlastné zdravie a telesnú a duševnú pohodu. Je to cieľavedomá a aktívna snaha o holistickú pohodu, ktorá vyvažuje myseľ, telo a ducha v osobnom aj profesionálnom živote.

Zdravie nie je len o tele

Je to viac než len starostlivosť o fyzické zdravie. Samotná zdravá strava nestačí. Veci okolo nás sa dejú tak rýchlo, že potrebujeme priestor pre seba, aby sme si oddýchli od všetkého stresujúceho, čo sa deje v našom živote, a aby sme sa na konci dňa uvoľnili. Starostlivosť o seba znamená skutočne načúvať svojmu telu, venovať si chvíľu pre seba a počúvať svoje telo. 

V spoločnosti Eggo sme veľkými zástancami starostlivosti o seba a duševné zdravie. Vzhľadom na všetko, čo sa vo svete deje, si uvedomujeme, že teraz viac ako kedykoľvek predtým sa musíme vybaviť informáciami a radami, ako sa o seba čo najlepšie starať, pretože sa to rozhodne oplatí.

Prečo sa o seba musíme starať?

Môže sa to zdať samozrejmé, ale pre väčšinu ľudí sa celá myšlienka starostlivosti o seba javí dokonca trochu samoúčelná. Cítiš sa niekedy vinní, že dávaš prednosť sebe?

Bez ohľadu na to, na ktorej strane pólu sa nachádzaš, skutočnosť je taká: ak sa nestaráme o seba, ako sa môžeme starať o niekoho iného? Poďme sa mentálne preniesť do vzduchu na príklad. V lietadle nám povedali, že v prípade pádu si máme najprv nasadiť vlastnú masku a až potom pomôcť niekomu inému. Pretože ak omdlievame, nebudeme nikomu inému užitoční. V skutočnosti budeme pre ostatných len prekážkou. No aj v tomto prípade je to rovnaké. 

Ako sa o seba staráme?

Je dôležité, aby starostlivosť o seba bola súčasťou tvojej rutiny. Ako? Po prvé, zachovaj jednoduchosť. Musíš začať pomaly a premyslene. Urob si čas, zaobstaraj si diár alebo plánovač, zapisuj si myšlienky a hlavne: vytvor si denný režim, ktorý ti bude najlepšie vyhovovať, aj keď sa ti v danej chvíli môže zdať smiešny! Dôležité je tiež snažiť sa byť čo najmenej stresovaná alebo sa naučiť stres zvládať. Keď sme v strese, prejavuje sa to nielen na našej nálade, ale aj na našej pleti. Stres spôsobuje, že sa v našom tele uvoľňuje viac kortizolu (hormón súvisiaci so stresom), ktorý ovplyvňuje naše telo a myseľ. Medzi najväčšie účinky zvýšenej hladiny kortizolu patrí oslabenie imunitného systému, mastná pleť, akné a podobné.

Keď hľadáš aktivitu, ktorá pozastaví tvoju každodennú rutinu, nájdi si takú, pri ktorej sa budeš cítiť spokojne a príjemne. Ak nechceš behať 10 km, jednoducho nemusíš, ale môžeš robiť niečo iné - napríklad prečítať si 5 strán v knihe alebo sa rýchlo pretiahnuť. Sľubujem ti, že to funguje :) 

Malé kroky sa počítajú

Voda s citrónom

Možno to znie jednoducho, ale je dokázané, že ranné pitie vody s citrónom robí s našou pleťou zázraky. Citrón je skvelým zdrojom vitamínu C, vitamínu A, betakaroténu, kyseliny listovej, vápnika a draslíka. Keď ho teda pijeme hneď ráno, dodávame svojej pokožke dôležitú dávku vitamínov, ktoré pomáhajú vyplavovať toxíny z tela.

Veľmi dôležité je tiež vypiť 2-3 litre vody denne. Aby sa pitie vody stalo príjemnejšou činnosťou, vytvorili sme v spoločnosti eggo šumivé tablety s pridanými vitamínmi, ktoré sa postarajú o tvoju pokožku a zároveň ju hydratujú!

Urob si rannú masáž tváre s ľadovým valčekom! 

Vedela si, že už 5 minút studenej masáže denne zabraňuje opuchom a únave? Používanie ľadového valčeka ráno a večer na záver starostlivosti o pleť je skvelým prostriedkom na zmiernenie stresu a zároveň poskytuje dodatočnú starostlivosť o pleť. Používanie ľadového valčeka z nehrdzavejúcej ocele, ako je ten, ktorý máme v spoločnosti eggo, pomáha zmenšovať póry, zlepšuje prekrvenie pokožky, pomáha redukovať nečistoty, pomáha lepšie absorbovať séra a pomáha im preniknúť hlbšie do pokožky.

Meditácia a strečingové cvičenia

Nadýchni sa, vydýchni a nechaj sa unášať prúdom. Potrebujeme rozhýbať telo a uvoľniť napätie. To dosiahneme tak, že si denne vyhradíme 10-15 minút na pretiahnutie celého tela. Zníži sa tak bolesť chrbta spôsobená dlhodobým sedením, zvýši sa pohyblivosť a zrýchli sa prietok krvi v celom tele. A každý úsek môžeme ukončiť meditáciou a hlbokým dýchaním, ktoré nám pomôžu znovu sústrediť myseľ, spomaliť srdcovú frekvenciu a znížiť krvný tlak.

Pravidelná starostlivosť o pokožku

Áno, to znamená, že sa každý deň natierame SPF, aj keď sme vnútri! Každodenná starostlivosť o pleť je veľmi dôležitá na úpravu jej stavu. Pomáha odstraňovať nečistoty, ale zároveň pokožku denne vyživuje. Je dôležité udržiavať pokožku čistú, hydratovanú a chránenú bez ohľadu na okolnosti. Vieš, pre nás sa všetko začína správnym čistením, takže nezabudni na svoj eggo čistiaci prípravok na tvár.

Pravidelná aktivita v prírode

Čerstvý vzduch vždy pomáha, dokonca aj krátka 15-minútová prechádzka môže výrazne zlepšiť to, ako sa cítiš. Akúkoľvek aktivitu vykonávaj len vtedy, ak máš na tvári SPF, aby si mohla bezpečne užívať slnko. Nemala by si to však preháňať. Poškodenie slnkom je stále hlavnou príčinou starnutia, ale 10-20 minút slnenia denne je prospešných pre naše zdravie, a to tak fyzické, ako aj duševné. Prirodzený vitamín D, ktorý získavame zo slnka, zohráva dôležitú úlohu pri regulácii nálady a pomáha predchádzať rôznym duševným ochoreniam.

Týždenné rozmaznávanie tváre

Dôležité je tiež aspoň raz týždenne dopriať svojej pleti kompletnú starostlivosť, pretože si to zaslúži! Aby si dosiahla čo najlepšie výsledky, postupuj podľa týchto pokynov:

  • Vždy začni dvojitým čistením, aby si odstránila prebytočné nečistoty a kožný maz a pripravila pleť na ďalšie ošetrenie.
  • Následne použi sérum, odporúčame hydratačné sérum alebo hmlu, aby bola tvoja pleť počas aplikácie masky hydratovaná.
  • Vyber si svoju obľúbenú masku a nastav časovač na 15 minút, aby netrvala príliš dlho.
  • Urob si kúpeľ, zapáľ si vonné sviečky a užívaj si to, kým budeš čakať, kým maska uvoľní svoje zložky.
  • Nakoniec nanes svoj obľúbený hydratačný krém, aby bola tvoja pokožka mimoriadne hydratovaná.

Dopraj si kúpeľ s esenciálnymi olejmi

Neexistuje lepší spôsob, ako sa o seba postarať, ako relaxačný kúpeľ. Pred začiatkom nového týždňa sa naň priprav teplým kúpeľom. Môžeš pridať esenciálne oleje, ako je levanduľa, čajovník, ruža atď. Tieto oleje pomáhajú uvoľniť svaly a upokojiť myseľ.

Maska na vlasy

Najhoršie dni sú dni "zlých vlasov"!  Aj našim vlasom musíme prejaviť lásku a dopriať im vyživujúcu masku na vlasy!  Ak nepoznáš ešte masky na vlasy, máme pre teba tip, ktorý ti pomôže dosiahnuť najlepšie výsledky: masku vždy nanášaj rovnomerne od korienkov ku končekom vlasov pomocou hrebeňa so širokými zubami.

Ku, ku, čo je vnútri?

Nakoniec sme si všetci uvedomili, že starostlivosť o naše duševné zdravie je rovnako dôležitá ako starostlivosť o naše fyzické zdravie. Ak navštevuješ dermatológa kvôli pleti a kaderníka kvôli vlasom, premýšľala si niekedy o návšteve psychológa? Alebo sa porozprávať s kamarátkou? Aby rozhovory o duševnom zdraví už neboli tabu. Krása a zdravie začínajú hlboko vo vnútri.

Si pripravená na výzvu? Vykonaj jednu z týchto aktivít ešte dnes!