eggBasics: Aký typ pleti máte?

eggBasics: Aký typ pleti máte?

Je aj vaša pleť nestála? Dnes je suchá, zajtra mastná, v zime sa nemôžete zbaviť suchosti a v lete máte pocit, že neustále žiarite. A v reakcii na to všetko by vám malo byť jasné, aký typ pokožky máte? 😝 Neboj sa, idem ti na pomoc!

Cesta ku krásnej a zdravej pleti sa začína prvým krokom - poznaním typu vašej pleti. "Ale to to nevie každý?" pýtate sa možno práve teraz, ale poviem vám pravdu - niekedy je to všetko, len nie jednoduché. Stav pleti ovplyvňuje mnoho rôznych faktorov: genetika, ročné obdobie, strava, hormonálna rovnováha a dokonca aj výber správnej starostlivosti o tvár.

Keďže som aj ja chvíľu blúdila v nevedomosti, kým som sa správne zorientovala v type pleti, dnes sa s vami podelím o najdôležitejšie informácie, ktoré vám určite pomôžu.

Začnime od začiatku. Existujú 3 základné typy pleti: suchá, zmiešaná a mastná. Ste zvedaví na ich vlastnosti a na to, kam patríte vy? Čítajte ďalej. 😉

1. Suchá pokožka

Suchá pokožka je drsná na dotyk, zvyčajne citlivejšia a náchylná na začervenanie a svrbenie. Ako naznačuje jej názov, chýba jej vlhkosť a jej ochranná funkcia je oslabená. Suchá pokožka má veľmi tenkú mastnú ochrannú vrstvu, preto je nevyhnutné vyživovať ju správnymi produktmi, ktoré ju hydratujú a chránia.

Suchú pokožku možno pozorovať na všetkých častiach tváre - T-zóna (čelo, nos, brada) aj líca sú suché. Zvyčajne sa zhoršuje počas chladných jesenných a zimných mesiacov, keď povrch kože praská a olupuje sa.

2. Zmiešaná pokožka

Kombinovaný typ pleti sa považuje za najbežnejší. Ide o kombináciu suchej a mastnej pleti - zvyčajne sú suché líca, zatiaľ čo v oblasti T-zóny sa tvorí nadbytok kožného mazu.

Kombinovaná pleť si vyžaduje špeciálnu starostlivosť na kontrolu suchosti a mastnoty a normalizáciu.

3. Mastná pleť

Mastná pleť sa vyznačuje nečistotami, ako sú akné, čierne bodky a pupienky, ktoré sú spôsobené nadmernou produkciou oleja. Tento typ pleti tiež trpí viditeľne rozšírenými pórmi, ktoré majú tendenciu sa upchávať.

Pokožka je hrubšia a niekedy červená (najmä v prípade akné) a vyznačuje sa voskovým vzhľadom s mastným leskom. Správna starostlivosť o pleť, najmä čistenie, je mimoriadne dôležitá pre kontrolu tvorby kožného mazu.

 

Ak chcete mať zdravú, jemnú a žiarivú pleť, je veľmi dôležité určiť svoj typ pleti. Už ste objavili ten svoj? Napíšte to do komentárov.