Čo sa deje s mojou pleťou počas jednotlivých fáz môjho menštruačného cyklu?

Čo sa deje s mojou pleťou počas jednotlivých fáz môjho menštruačného cyklu?

Počas menštruačného cyklu sa pleť u väčšiny ľudí stáva v rôznej miere suchou alebo mastnou. Pleť sa môže stať najproblematickejšou počas menštruácie a niekoľko dní pred ňou. V tomto období možno očakávať pupienky a akné spojené s menštruáciou. To všetko má na svedomí hromadenie kožného mazu pod povrchom pokožky, čo spôsobuje vzhľad mastnej pleti.

Ak si sa niekedy už zamýšľala nad tým, ktorý hormón spôsobuje mastnú pleť, odpoveď v skutočnosti súvisí s účinkami niekoľkých hormónov. Nerovnováha určitých hormónov, ako je progesterón, estrogén a testosterón, ovplyvňuje prirodzenú mastnotu tela a vznik suchej pokožky.

Hladiny estrogénu sa počas menštruačného cyklu menia. Toto spôsobuje zmeny v pokožke, ovplyvňuje jej štruktúru a hrúbku, ako aj jej štrukturálnu integritu a rovnováhu tekutín. Zmeny hladín hormónov môžu viesť k akné a hlavnú úlohu v tomto procese zohráva progesterón. Progesterón spôsobuje akné tým, že upcháva póry a spôsobuje hromadenie kožného mazu pod povrchom pokožky.

Fázy menštruačného cyklu

Náš menštruačný cyklus pozostáva zo štyroch fáz: menštruačná, folikulárna, ovulačná a luteálna.

Prvá fáza cyklu sa nazýva menštruačná fáza. Počas prvého až piateho dňa menštruácie by predmenštruačné akné malo začať ustupovať, pretože hladina progesterónu klesá. Stále však môžeš mať niekoľko pupienkov z predchádzajúceho týždňa, ktoré si vyžadujú pozornosť. V tomto prípade odporúčame, aby si pleť dôkladne a pravidelne čistila. Je dôležité používať produkty bez obsahu oleja a produkty, ktoré obsahujú zložky ako kyselina salicylová, niacínamid a AHA kyseliny, ktoré zabraňujú tvorbe nových akné.

Po menštruačnej fáze nasleduje folikulárna fáza. Keď sa hladina estrogénu zvýši počas 5-8. dňa, tvoja pokožka môže byť hladšia. Estrogén stimuluje tvorbu kolagénu a olejov, vďaka ktorým je pokožka prirodzene hydratovaná. Čím menej estrogénu, tým je pleť suchšia. Podľa niektorých odborníkov môže pokles hladiny hormónov v tejto fáze spôsobiť vysušenie pokožky, keďže množstvo kožného mazu klesá. V tomto prípade je potrebná extra hydratácia. Pomôže ti produkt z nášho sortimentu, eggo Aquaholic sérum, ktoré poskytuje extra hydratáciu.

Po folikulárnej fáze prichádza fáza ovulácie. Počas ovulácie, ktorá zvyčajne trvá od 12. do 16. dňa (v závislosti od cyklu), sa zvyšuje tvorba mazu v dôsledku zvýšenia progesterónu. Tento olej dodá tvojej pleti zdravý lesk, ale keď sa príliš premastí a upchá tvoje póry, budeš vedieť, že si späť tam, kde si začala: v predmenštruačnej fáze. Keď sa počas ovulácie zvyšuje množstvo progesterónu, zvyšuje sa aj produkcia estrogénu a kolagénu. Priprav sa na žiarivú pleť!

Štvrtá a posledná fáza sa nazýva luteálna fáza. Trvá 11-17 dní po ukončení ovulácie. Počas tejto fázy dochádza k prudkému nárastu hladín progesterónu. PMS sa môže vyskytnúť aj vtedy, ak progesterón nestúpa dostatočne v rovnováhe s estrogénom. Ak nedôjde k otehotneniu, hladina progesterónu a estrogénu klesá, čo vedie v ďalšej fáze k menštruácii.

Ako ovplyvňuje menštruačný cyklus tvoju pokožku?

Tesne pred menštruáciou hladina estrogénu a progesterónu klesá. Táto hormonálna zmena môže spôsobiť, že tvoje mazové žľazy budú vylučovať viac mazu, kvôli čomu sa tvoja pleť začne mastiť. Príliš veľa mazu môže upchať póry a spôsobiť vyrážky. Na konci menštruácie budeš mať vyššiu hladinu testosterónu, čo môže zvýšiť aj tvorbu kožného mazu. Rovnako ako hormonálne akné v puberte, aj pri PMS sa akné zvyčajne objavuje na lícach, čeľusti, brade a krku.

Vyrážky asi týždeň pred menštruáciou môžu byť jasným indikátorom toho, že sa menštruácia čoskoro začne. U niektorých ľudí sa môže objaviť niekoľko nových pupienkov, zatiaľ čo u iných môže dôjsť k zhoršeniu existujúceho akné pred začiatkom menštruácie. Tieto pupienky sa zvyčajne javia ako červené a zapálené hrbolčeky. Predmenštruačné akné je veľmi časté. Takže keď sa nabudúce náhle zobudíš s pupienkami na tvári, môžeš za to viniť prichádzajúcu „dámu v červenom“.

Menštruačný cyklus ovplyvňuje našu celkovú náladu, hladinu energie, stav našich vlasov a pokožky. Pocit nevoľnosti počas menštruácie nie je nezvyčajný. Keď sa naše telo pripravuje na možné počatie počas celého mesiaca pred menštruáciou, telo prispôsobuje hladiny hormónov tak, aby produkovalo nové vajíčka.

Tieto fyzické a fyziologické zmeny môžu spôsobiť, že naša pokožka bude suchšia alebo mastnejšia. Tieto zmeny sú spúšťané kolísajúcimi hladinami estrogénu, progesterónu a testosterónu. Ak sa naučíme tomu prispôsobiť svoju stravu a rutiny starostlivosti o pleť, dokážeme udržať našu pleť a blahobyt v oveľa lepšom stave aj napriek intenzívnym hormonálnym zmenám. :)