Čo vám NEPOVEDALI o ochrane pred slnkom? 🤫

Čo vám NEPOVEDALI o ochrane pred slnkom? 🤫

Aj keď v poslednom čase počúvame o ochrane pred slnkom čoraz viac (hurá! 🎉), táto téma je svojím spôsobom stále zahalená rúškom tajomstva, mýtov a mylných predstáv, ktoré nám vštepovali naše staré mamy a otcovia. Aby ste sa mohli v lete o svoju pokožku dobre starať, prinášame vám niekoľko kľúčových informácií.

Neviem, ako u vás, ale u nás doma je stále samozrejmosťou, že pred odchodom na dovolenku sa treba "trochu vyfarbiť" - či už ide o týždeň pri mori, alebo čoraz populárnejšie horolezectvo. Čítaj: opaľovať sa na slnku a nechať sa trochu spáliť. Táto myšlienka ma vzhľadom na názory spred 30 rokov vôbec neprekvapuje, pretože vtedy bolo nielen moderné, ale aj celkom bežné pražiť sa pri vysokej teplote počas najväčších horúčav a urobiť si pleť aspoň o 5 odtieňov tmavšiu. 🤭

Keďže som už dosť starý na to, aby som myslel hlavou, nerobím to náhodou, ale vyhýbam sa aj ďalším klebetám, ktoré stále kolujú o ochrane pred slnkom. Ak im chcete uniknúť aj vy - pozorne počúvajte.

Nadmerné opaľovanie a škody, ktoré spôsobuje ☀️

Vyhrievanie sa na slnku, fúkanie vetra a špliechanie vĺn znie ako sen. Takže každý rok odpočítavam dni do svojej dovolenky a bezstarostnej dovolenky pri mori - a som si istá, že nie som sama. 😉

Slnko je však každým rokom silnejšie (a ozónová vrstva sa stenčuje), preto sa musíte pri opaľovaní správať rozumne a dbať na to, aby ste svoju pokožku chránili a starali sa o ňu naozaj dobre. Môj recept na opaľovanie je:

Používajte ochranný faktor aspoň 30, najlepšie však 50 - na tvár aj na telo.

Pravidelne sa natieram opaľovacím krémom (každé 2-4 hodiny, najmä ak medzitým plávam a potím sa).

Vyhýbanie sa slnku počas najkritickejších hodín (medzi 11.00 a 15.00)

Takto sa vyhnem červenej, svrbivej a spálenej pokožke a zároveň predídem predčasnému starnutiu pokožky, vráskam a pigmentovým škvrnám.

Vyšší SPF = lepšia ochrana pokožky ⛱

Ak patríte k tým, ktorí si stále myslia, že vysoký ochranný faktor SPF vám bráni v opálení a navyše je škodlivý, je načase zmeniť názor.

Vysoký ochranný faktor (30 až 50) sa považuje za najúčinnejšiu ochranu pred spálením a kožnými chorobami (napríklad rakovinou kože). Starý názor, že krémy s vysokým ochranným faktorom škodia pokožke, sa však v nezávislých vedeckých štúdiách opakovane ukázal ako nesprávny.

Nie je tiež pravda, že vysoká ochrana zabraňuje vzniku krásnej opálenej pleti. Napriek ochrane slnečné lúče vyvolávajú tvorbu pigmentov, ktoré spôsobujú opálenie pokožky. Výberom správnej ochrany pred slnkom jednoducho vynecháte začervenanú a podráždenú pokožku a budete sa hneď tešiť z krásnej opálenej pleti.

Správna starostlivosť po opaľovaní 🧴

Na konci dňa stráveného na slnku a v dobrej spoločnosti je dôležité, aby ste sa o pokožku tváre a tela správne starali. Starostlivosť po opaľovaní sa trochu líši od každodennej starostlivosti o pleť, ale zameriava sa na čistenie, upokojenie a hydratáciu. Správna starostlivosť pomôže zabrániť odlupovaniu a predĺži vaše opálenie.

Čistenie pleti je prvým a najdôležitejším krokom, pretože odstraňuje nielen nečistoty, ale aj zvyšky opaľovacieho krému z pokožky. Aby ste sa ho skutočne zbavili, odporúčam dvojité čistenie pokožky tela a tváre, pri ktorom môžete vždy použiť egggo pre väčšiu účinnosť a hĺbkové čistenie.

Potom nasledujú produkty na upokojenie a hydratáciu pokožky. Pri výbere hydratačných sér a krémov sa zamerajte na zložky, ako je kyselina hyalurónová, glycerín a aloe vera, ktoré pomáhajú udržiavať pokožku zdravú a žiarivú po opaľovaní.

Ako vyzerá vaša letná rutina? Dôverujte mi nižšie. 👇