Ktorá náplasť na akné je najlepšia?

Ktorá náplasť na akné je najlepšia?

Ak by som ti teraz mohla ukázať foto mojej kúpeľňovej skrinky, videla by si, že mám celú zásuvku na náplasti, no, nie na tie typické náplasti na rany, ale na tie, ktoré mi pomáhajú s pleťou - konkrétnejšie s pupienkami. Mám hydrokoloidné náplasti, ktoré rada nazývam "odsávače pupienkov" :D Potom mám náplasti na pupienky pokryté ihličkami a náplasti naplnené rôznymi kyselinami. Tiež mám také náplasti, ktoré vyzerajú ako klasické nálepky - neónové hviezdičky, srdiečka, mesiačiky atď. Pretože každý, kto bojuje s akné, vie, že na tie otravné biele akné alebo ohavné pupienky pod kožou nikdy nemôžeme byť dostatočne pripravení! :D

Takmer každý dermatológ a kozmetička radí, aby sme si pupienky nevytláčali, no niektorí ľudia jednoducho nedokážu odolať a aj tak si ich vytlačia. Ja som jednou z nich! Vytláčanie premení malý, neškodný hrbolček na tvári na otvorenú ranu naplnenú hnisom a niekedy krvou a často zanecháva na koži červené alebo tmavé škvrny, ktoré nikdy nezmiznú.

Čo sú to vlastne náplasti na akné?

Napriek tomu, že náplasti na pupienky sú veľmi obľúbeným spôsobom boja proti pupienkom, zistila som, že väčšina mojich priateľov nevie, ako fungujú, prečo fungujú a či vôbec fungujú. Úplne to chápem: ak aplikujem nesprávny typ náplasti na nesprávny typ pupienka, neuvidím žiadne výsledky.

Náplasti na akné sú v podstate malé „nálepky“, ktoré nalepíme na pupienok, aby absorbovali obsah pupienka, podporili hojenie a zabránili jeho vytláčaniu. Vnútorná vrstva zvyčajne obsahuje gélovitý hydrokoloid a vonkajšia vrstva je pružný, ale nepriepustný silikón, ktorý pomáha zadržať obsah pupienka.

Donedávna existovali iba obyčajné polopriehľadné hydrokoloidné náplasti na akné. Teraz však existujú aj hybridy na odstránenie pupienkov, ktoré môžu obsahovať aktívne zložky bojujúce proti akné (ako je kyselina salicylová, olej z čajovníka, kyselina glykolová, niacínamid atď.).

Mnohé náplasti na akné majú: (1) vrstvu zložiek redukujúcich akné na lepkavej strane, ktorá pupienok prekryje a zacieli naň, alebo (2) mikroihly, t. j. malé ihličkové doštičky obsahujúce zložky redukujúce akné, ktoré sa veľmi jemne zatláčajú do pokožky a potom sa rozpustia.

Hydrokoloid alebo ihličky?

Hydrokoloidné náplasti sú vyrobené z materiálu, ktorý absorbuje vlhkosť a už desaťročia sa používa v medicíne na podporu hojenia rán. Ako táto náplasť funguje? Keď sa nám vytvorí pupienok, nalepíme si naň hydrokoloidnú náplasť, ktorá jemne absorbuje prebytočnú tekutinu (hnis, maz) z pupienka a zároveň pupienok chráni pred baktériami a špinavými prstami. A keďže sa pupienok už dokáže zahojiť v trochu „sterilnejšom“ prostredí, po odstránení náplasti bude plochejší a menej zapálený. Vyhneš sa tak tvorbe jaziev a tmavých škvŕn, ktoré ostanú na pleti po vytlačení pupienka.

Náplasť sa má potom nalepiť na úplne suchú pokožku, a máme ju nechať cez noc vykonávať svoju prácu. Ráno ju odlepíme, umyjeme si tvár a nalepeme ďalšiu náplasť, ak akné úplne nezmizlo, alebo ak prvá stále dobre drží, pokračuj v bežnej rannej starostlivosti o pleť.

Mikrokarbónové náplasti pôsobia na pupienky na začiatku ich životného cyklu. Teda na hlboké, podkožné, novovzniknuté pupienky, ktoré sa skrývajú tesne pod kožou. Nazývajú sa aj cystické pupienky, ktoré sa môžu objaviť každý mesiac na rovnakom mieste. Keď si nalepíš mikroihličkovú náplasť na pupienok, prvá vec, ktorú pocítiš, je brnenie – sú to len drobné mikroihličky, ktoré vytvárajú mikrokanály na cielené dodávanie zložiek. Asi dve hodiny po aplikácii sa mikročastice samy rozpustia a dodajú do pupienka silný elixír zložiek bojujúcich proti akné.

To, ako dlho by si mala nechať náplasť na pupienku, závisí od závažnosti a typu pupienka.

Technicky sa mikročastice rozpustia do dvoch hodín po nalepení a pokračujú v účinku aj po odstránení náplasti. Náplasť je však určená na prekrytie a ochranu miesta, preto je vhodné nechať ju pôsobiť cez noc alebo kým nebudeš mať pocit, že sa pupienok sploštil. Pokojne môžeš aplikovať aj dve náplasti za sebou, ak si po prvej ešte nedosiahla požadovaný výsledok. 

Ktorá náplasť na akné je najlepšia?

Úprimne povedané, závisí to od akné a typu našej pleti. Ak práve bojuješ s normálnym akné, použi hydrokoloidnú náplasť, ktorá ti pomôže rýchlo sa zbaviť akné. Ak máš akýkoľvek iný typ akné (podkožné, červené, bolestivé - cystické akné), tak skús náplasť s obsahom zložiek proti akné - mikroihličkovú náplasť.

Bez ohľadu na to, ktorú z nich si vyberieme, všetky nám zabránia dotýkať sa tváre špinavými rukami a pupienok sa zahojí sám, bez nášho zasahovania.

Náplasti na akné teda naozaj fungujú! ...v rozumnej miere.

Nie, akné nezmizne zo dňa na deň a nie, nedokážu úplne napraviť všetky škody, ktoré sme si vytláčaním akné napáchali. Môžu nám však pomôcť zbaviť sa akné, znížiť zápal, urýchliť hojenie a čo je najdôležitejšie, pomôžu nám získať väčšiu sebadôveru, kým čakáme, aby náplasť urobila svoju prácu.