MASKY NA TVÁR 101

MASKY NA TVÁR 101

Za tie roky som mala veľa problémov s pleťou. Hoci čistiace gély, séra, krémy a sonické zariadenie zohrali veľkú úlohu v mojej rutine starostlivosti o pleť, pleťové masky mali nakoniec tiež veľký vplyv na moju tvár a vzhľad mojej pleti. Aj keď mi chvíľu trvalo, kým som našla tie správne pleťové masky, ktoré efektívne vyhovovali mojim potrebám, môžem s istotou povedať, že moja práca sa vyplatila – vďaka tomuto extra „self-care“ kroku teraz moja pleť vyzerá veľmi zdravo.

Našťastie nie som jediná, ktorej sa pomocou pleťových masiek zmenil alebo zlepšil vzhľad pleti. Na trhu je nespočetné množstvo pleťových masiek, ktoré sú špeciálne vytvorené pre rôzne typy pleti a samozrejme aj pre rôzne problémy.

Ako fungujú pleťové masky?

Základná rutina starostlivosti o pleť zahŕňa čistenie, hydratáciu a ochranu. Na základnej rutine starostlivosti o pleť nie je nič zlé, najmä ak funguje. Ale ak si nadšenec starostlivosti o pleť ako eggo dievčatá, a čelíš ďalším problémom s pleťou, potrebuješ ďalšiu podporu v starostlivosti o pleť. Tu prichádzajú na rad pleťové masky, ktoré ponúkajú intenzívnu starostlivosť o pleť.

„Kúzlo“ masiek je jednoduché. Maska zadržiava vlhkosť a zložky v pleti a vytvára film, ktorý pomáha hydratovať, detoxikovať alebo exfoliovať pleť v závislosti od použitých zložiek a účelu masky. Pleťové masky preto umožňujú, aby zložky v krátkom čase lepšie prenikli do pokožky. Či už je to kyselina salicylová na akné, vitamín C na vrásky alebo retinoid na zosvetlenie tmavých škvŕn – pleťová maska ​​ponúka koncentrovanejšiu dávku a intenzívnejšiu verziu svojich zložiek v porovnaní s inými aplikáciami.

Ako si vybrať správnu pleťovú masku?

Nájsť tú správnu pleťovú masku môže byť veľmi ťažké, či už prehliadaš internet alebo navštevuješ rôzne kozmetické obchody. K dispozícii sú tisíce možností a to, že tvoj obľúbený influencer používa určitú masku, ešte neznamená, že je to pre teba to pravé. Preto je dôležité si najprv položiť otázku, aký typ masky chceš, napr.

  • Nočné masky – vo všeobecnosti sú hydratačné a veľmi výživné, ideálne pre zrelú a veľmi suchú pleť alebo pleť, ktorá potrebuje intenzívnu hydratáciu a obnovu.
  • Ílová maska ​​– tieto masky absorbujú mastnotu z tváre a majú mierny exfoliačný alebo detoxikačný účinok. Sú ideálne pre mastnú pleť a tých, ktorí trpia nedokonalosťami pleti.
  • „Látková maska“ – jednorazová maska na tvár, ktorá obsahuje rôzne zložky a antioxidanty. Môžu mať hydratačné, rozjasňujúce, anti-agingové a iné účinky.

Maska sa zvyčajne nosí 10 minút alebo cez noc (ak ide o nočnú masku), preto si vyber tú, ktorá najlepšie vyhovuje tvojej pleti.

Ďalšou otázkou je, aké výhody od masky očakávaš. Hľadáš hydratačnú masku na sychravé zimné mesiace? Chceš predchádzať prejavom starnutia? Alebo sa snažíš zbaviť pupienkov na tvári?

Výhody masky závisia od jej zložiek. Niektoré bežné kožné problémy a zložky, ktoré ich môžu liečiť, sú nasledujúce:

  • Akné: kyselina salicylová a alfa-hydroxykyseliny
  • Jemné linky okolo očí a vrásky: antioxidanty ako vitamín C, vitamín E alebo retinoidy, ako sú retinoly a retinaldehydy, a zvlhčovače, ako je kyselina hyalurónová
  • Rosacea: niacínamid
  • Tmavé škvrny a pigmentácia: retinoidy, vitamín C, koreň sladkého drievka, kyselina azelaová.
  • Suchá a podráždená pokožka: kyselina hyalurónová, bambucké maslo, aloe vera, cica atď.

Keď nájdeš masku, ktorá ti vyhovuje, začleň ju do svojej rutiny starostlivosti o pleť. Masky používaj po očistení, pred sérami a hydratačnými prípravkami alebo v prípade nočných masiek namiesto nočného hydratačného krému.

Nech je to akokoľvek lákavé, masky nepoužívaj príliš často. Aby si predišla podráždeniu, nepoužívaj ich viac ako raz alebo dvakrát týždenne. Frekvencia používania samozrejme závisí od zloženia masky a typu pleti. Niektoré pleťové masky, ako sú ílové masky a masky s hydratačným zložením, je bezpečné používať dvakrát alebo trikrát týždenne. Vždy je najlepšie prečítať si návod na použitie masky.

Dôležité je aj to, ako dlho necháš masku na tvári. Je ľahké si myslieť, že pleťová maska ​​je účinnejšia, ak zostane na tvári dlhšie. Je však nevyhnutné dodržiavať pokyny, pretože nadmerné používanie môže spôsobiť podráždenie pokožky. Maska, ktorá má vydržať 10 minút a hodinu sa neodstráni, môže spôsobiť viac škody ako úžitku! 🙅‍♀️

Základom je, že žiadna pleťová maska ​​nerobí zázraky. Ale spolu s dobrou starostlivosťou o pleť dokáže zlepšiť textúru a vzhľad pokožky, ako aj mne sa podarilo! 🥰