SKINMINIMALIZMUS

SKINMINIMALIZMUS

Patríš k ľuďom, ktorí si radi robia zásoby make-upu a produktov starostlivosti o pleť, potom na ne zabudnú a použijú ich možno raz za mesiac?

Odvetvie starostlivosti o pleť sa vyvíja veľmi rýchlym tempom, a to najmä v posledných rokoch. Značky tvrdo pracujú na tom, aby uviedli na trh produkty so zložkami, ktoré sú momentálne trendy. S rastúcou popularitou produktov starostlivosti o pleť však spotrebitelia nevedome konzumujú viac vecí, ako potrebujú.

Radi vyskúšame všetko, aby sme zistili, či produkty dokážu „zmeniť“ našu pleť. Myslíme si, že musíme urobiť aspoň 10 krokov starostlivosti o pleť, aby sme mali krásnu, bezchybnú pleť a vybrať si tie správne ingrediencie na riešenie všetkých kožných problémov.

Pravdou je, že to pravdepodobne ani nie je potrebné alebo udržateľné. Keď máme príliš veľa produktov, máme tendenciu ich hromadiť a niektoré z nich vypršia skôr, než sa použijú. Okrem plytvania peniazmi táto praktika zanecháva aj množstvo odpadu.

Vzhľadom na devastáciu, ktorý na Zemi spôsobujeme, je čas stať sa uvedomelými konzumentmi a zároveň urobiť niečo dobré pre našu pleť. Minimalizmus pleti je spôsob, ako robiť oboje a zostať fanúšikmi starostlivosti o pleť, zároveň rešpektovať planétu.

Čo je teda „skinminimalizmus“ alebo minimalizmus pleti.

Minimalizmus pleti je najnovším kozmetickým trendom, ktorý šetrí čas a peniaze pri našich rutinoch starostlivosti o pleť. Názov, ktorý tvorí pleť (skin) a minimalizmus, naznačuje, že ide o zjednodušenie starostlivosti o pleť a vytvorenie rutiny, ktorá obsahuje len tie najnutnejšie a najdôležitejšie produkty a ich používanie pomáha k tomu, aby bola pleť zdravá a žiarivá.

Môžeme povedať, že Skinminimalizmus je hnutie, ktoré uprednostňuje našu skutočnú/prirodzenú pleť – menej make-upu a menej kozmetických produktov – a umožňuje nám ukázať našu prirodzenú žiaru, na rozdiel od ťažkých vrstiev make-upu, ktoré často odrážajú neskutočnú krásu a nereálne štandardy krásy, ktoré vidíme na sociálnych sieťach.

VÝHODY

Byť skinminimalistom znamená byť uvedomelým spotrebiteľom. Je takmer nemožné mať neustále dokonalú pleť, ale najdôležitejšie je, aby naša pleť bola zdravá! A spôsob, ako to urobiť, je kŕmiť ju tým, čo potrebuje, nie tým, čo chceme my.

V eggo sa riadime štyrmi dôležitými krokmi „skinminimalizmu“:

  • Nezabudni na základy – na udržanie zdravej pokožky potrebuješ len tri základné kroky starostlivosti o pleť: Čistenie – Hydratácia – Ochrana.
  • Používaj produkty, ktoré majú viac výhod – môže to pomôcť znížiť množstvo produktov starostlivosti o pleť, ktoré potrebuješ. Vyberaj si produkty, ktoré obsahujú viacero účinných látok, aby si mohla jedným prípravkom liečiť viacero kožných problémov.
  • Pred zakúpením nového produktu dokonči používanie posledného! Ak sa ti nepáči produkt, ktorý si kúpila na tvár, môžeš ho použiť na iné časti tela.
  • Kvalita je vždy dôležitejšia ako kvantita! Je dôležité zamerať sa na zložky a benefity, ktoré sú pre našu pleť nevyhnutné.

Ako už bolo spomenuté, skinimalizmus sa vzťahuje na minimalizmus v kozmetických postupoch a je založený na princípe menej je viac, pričom výsledky sú rovnako dobré (alebo lepšie) ako komplexná rutina starostlivosti o pleť. Jednoducho povedané: je čas nájsť také produkty starostlivosti o pleť, ktoré skutočne budeš používať, aby si skrátila svoju rutinu a dosiahla rovnaké alebo lepšie výsledky starostlivosti o pleť. Výsledkom bude zjednodušená verzia, ktorá šetrí čas, peniaze a zbytočné pokusy a omyly – pričom je šetrnejšia k našej planéte. Menej produktov, menej obalov, menej odpadu!

Okrem toho, v srdci minimalizmu pleti je myšlienka eliminovať ideály krásy a „zakryť“ alebo „opraviť nedostatky“. Skinminimalizmus nás povzbudzuje, aby sme zabudli na rôzne filtre a prijali našu prirodzenú krásu.

Nárast popularity skinimalizmu pramení z rovnakého pocitu, vďaka ktorému sa „make-up bez make-upu“ stalo tak populárnym ako full-face glamour (glamour celej tváre). Od polovice roku 2010 tento trend líčenia ponúka silný, svieži a decentný vzhľad, ktorý zdôrazňuje prirodzenú krásu.

Obľúbenosť jednoduchého make-upu zároveň priniesla do popredia zdravú pleť, pričom značky ako Glossier a Ilia propagovali estetiku pleti, ale viac. Tento trend starostlivosti o pleť sa čoskoro rozbehol a ku koncu roka 2010 už každý poznal rôzne kroky starostlivosti o pleť, sociálne siete ovládli „poličky“ krásy a vďaka skinfluencerom sa takéto produkty stali virálnymi a v dôsledku toho boli neustále vypredané.

Rozsiahle rutiny starostlivosti o pleť sa stali obľúbenými nielen kvôli kozmetickým značkám, ale aj kvôli spotrebiteľským trendom. Celá škála tonikov, peelingov, sér, zvlhčovačov, pleťových olejov a iných produktov však môže preťažiť pokožku, spôsobiť jej citlivosť a podráždenie. Z dlhodobého hľadiska môže príliš veľa silných účinných látok poškodiť ochrannú vrstvu pokožky a spôsobiť viac škody ako úžitku.

Minimalizmus pleti ponúka alternatívu, ktorá sa zameriava na účinnosť, každodennú starostlivosť a zdravie pokožky. Môžeme použiť produkty, ktoré už máme v kúpeľni. Môžeme veriť mnohým rôznym produktom, ale nie všetkým súčasne, jednoduchosť je predsa najlepšia!

Minimalizmus pleti znamená akceptovať našu pleť takú, aká je a venovať pozornosť tomu, čo si na tvár dávame. To platí aj pre starostlivosť o pleť aj make-up. Aj keď nás baví používanie rôznych produktov, stále je dôležité používať ich rozumne. Skinminimalizmus môže byť prvým krokom k takémuto udržateľnému životnému štýlu.