SPF = BFF

SPF = BFF

Čo ti prvé napadne, keď počuješ niekoho spomenúť vôňu leta? Pre mňa to bude vždy vôňa opaľovacieho krému! Ako dieťa som sa nemohla dočkať dovolenky pri mori a vône leta, teraz ale túto "vôňu" používam po celý rok, veď SPF je tvoja BFF ;)

SPF krém je tým najdôležitejším krokom v našej rutine starostlivosti o pleť. Pokiaľ ešte SPF nepoužívaš každý deň, toto je znamenie toho, že máš čítať ďalej a dozvedieť sa, ako začať. A ak už používaš SPF, tak ťa veľmi chválime! 👏

Čo vlastne SPF označuje?

SPF je skratkou anglického „sun protection factor“ alebo faktor ochrany proti slnku. Toto označuje mieru ochrany proti slnečným UVB lúčom. Napríklad SPF 15 zabraňuje 93 % UVB lúčov, SPF 30 zabraňuje 97 % a SPF 50 zabraňuje 98 %. Experti odporúčajú používať SPF medzi 30 a 50.

V prvom rade je dôležité skontrolovať, či je tvoj opaľovací krém "širokospektrálny", teda či chráni pred UVA aj UVB lúčmi. Jednoduchý spôsob, ako UVA a UVB lúče odlíšiť je pamätať si anglickú pomôcku UVA(ging) - starnutie, a UVB(urning) - spálenie. Oba lúče majú prekrývajúce sa účinky (oba môžu spôsobovať predčasné starnutie aj spálenie), ale UVA lúče sú zodpovedné najmä za jemné linky a tmavé škvrny, zatiaľ čo UVB lúče hrajú najdôležitejšiu úlohu pri rakovine kože a spálení od slnka.

*Ja SPF nepotrebujem*

Každý, kto trávi čas vonku na slniečku by mal používať opaľovací krém, bez ohľadu na farbu pokožky. Všeobecne človek potrebuje ½ čajovej lyžičky opaľovacieho krému na tvár a krk a 35 ml alebo 7 čajových lyžičiek na celé telo. Keďže sa opaľovacie krémy časom prirodzene zmiznú z pokožky, je nutné ich opakovane aplikovať po zhruba 2 hodinách, najmä pri mori alebo po plávaní vo vode a potení. Pamätaj – je nutné používať opaľovací krém s SPF minimálne 30 minút pred vystavením sa slniečku!

Koľko druhov opaľovacích krémov existuje?

Existujú dva hlavné typy opaľovacích krémov: minerálne a chemické. Oba typy vstrebávajú slnečné UV lúče a dokážu pomôcť v prevencii proti poškodeniu pokožky, ale minerálne opaľovacie krémy môžu odrážať niektoré UV lúče. Ani jedno nie je nevyhnutne lepšie ako druhé, len používajú iné aktívne zložky. Chemické opaľovacie krémy zvyčajne obsahujú aktívne zložky, ako je avobenzón a homosalát, zatiaľ čo minerálne opaľovacie krémy obsahujú oxid zinočnatý a/alebo oxid titaničitý. Ak máš citlivú pokožku, odporúčam minerálny opaľovací krém, pretože je to fyzický štít medzi tvojou pokožkou a slnečnými lúčmi.

Ako začleniť SPF do tvojej rutiny?

Všeobecne sa odporúča používať SPF ako posledný krok tvojej rutiny starostlivosti o pleť, a to po použití hydratačného krému a pred aplikáciou make-upu. Používaj SPF krém iba počas dňa a večer ho starostlivo odstráň čistiacim gélom. Odporúčam dvojité čistenie alebo použitie nášho eggo zariadenia.

Nezabudni ani na zvyšok ochrany!

Opaľovací krém nestačí. Okrem opaľovacieho krému mnoho expertov odporúča aj holistický prístup k ochrane proti slniečku, ako je nosenie ochranného oblečenia (klobúky a slnečné okuliare), vyhľadávanie tieňa (najmä medzi 10–16 hodinou) a vyvarovanie sa soláriám, ktoré môžu spôsobiť dlhodobé poškodenie kože a prispieť k rakovine kože.

Ochrana proti slnku nie len počas letných dní alebo vonku je dôležitá. UVA lúče môžu prenikať cez okná a modré svetlo z obrazoviek môže poškodiť pokožku – uisti sa preto, že SPF používaš aj počas zamračených a daždivých dní alebo keď si vo vnútri. Najlepší opaľovací krém je ten, ktorý budeš chcieť používať každý deň. Niektoré opaľovacie krémy môžu lepšie ladiť s farbou tvojej pokožky, niektoré vône sa ti môžu páčiť viac ako iné a tak ďalej.

Pamätaj, SPF je tou najlacnejšou ochranou proti starnutiu, ktorú môžeš svojej pokožke dopriať. 🥰