SPOJENIE ČREVO-POKOŽKA

SPOJENIE ČREVO-POKOŽKA

Aké príjemné je prebudiť sa a mať žiarivú a čistú pleť. Podobne ako s pocitom sviežo umytých vlasov alebo nového outfitu do práce – to všetko dokáže prispieť k úspešnejšiemu a zábavnejšiemu dňu! ✨

Ale ak sa tvoja pleť rozhodne byť podráždená, nevyrovnaná a opakom žiarivej pleti, dokáže to deň veľmi rýchlo pokaziť. Najmä, ak človek nevie, čo je príčinou problému a nedokáže nájsť účinný krém, ktorý by problém vyriešil.

Pravdou je, že pokožka je silným odrazom toho, čo sa odohráva v našom tele. Chronické kožné problémy, ako sú akné, mierny ekzém a psoriáza môžu byť často indikátorom vnútornej nerovnováhy, ktorú je potrebné napraviť. Bežným zdrojom kožných problémov je nerovnováha medzi črevami a pokožkou a je to práve os čreva-koža, ktorá nefunguje tak, ako má, a preto žiadny krém, sérum alebo tonikum nezmení to, čo sa deje na povrchu.

Čo sa vlastne deje v tvojom tele?

Než sa ponoríme do detailov spojenia čreva a pokožky, je najlepšie sa na ne pozrieť samostatne.

POKOŽKA

Koža je tým najväčším orgánom nášho tela. Je to prvá línia obrany proti fyzikálnym, chemickým a bakteriálnym výzvam z prostredia. Tvoja pokožka je domovom miliónov baktérií, ktoré v prípade správnej rovnováhy zabezpečujú celkové zdravie pokožky. Pokiaľ sú baktérie v nerovnováhe, začnú sa objavovať problémy.

ČREVO

Naše črevá sú domovom viac ako 100 tisíc miliárd živých baktérií, známych ako mikrobiómy, ktoré pomáhajú nášmu telu s mnohými úlohami. V skutočnosti tento mikrobióm tvorí až 90% buniek v našich telách. Avšak, ak sa naruší zdravá, prirodzená rovnováha baktérií v našich črevách, začnú sa prejavovať problémy.

Čo je vlastne MIKROBIÓM?

Črevný mikrobióm sa skladá z miliárd mikroskopických živých kultúr nazývaných mikróby. Môžete si to predstaviť ako akýsi vlastný ekosystém, ktorý tvoria rôzne skupiny húb a baktérií, ktoré spolu koexistujú. Tento „ekosystém“ ovplyvňuje mnohé z najdôležitejších procesov v tele, vrátane trávenia a imunity, a hrá tak dôležitú úlohu v našom zdraví.

Zo všetkých mikróbov, ktoré v nás žijú, baktérie sú najviac študované. Baktérie sú dôležité pri trávení potravy, produkcii vitamínov, regulácii hormónov a odstraňovaní toxínov, a sú zodpovedné za zdravie čriev. Tvoja imunita, stresová reakcia, spánok, nálada, správanie, metabolizmus, hmotnosť, hormóny a zdravie pokožky, to všetko zavisí od zdravia tvojich čriev.

Os ČREVO-KOŽA

Keď sa integrita čreva a rovnováha baktérií naruší, môže to mať zásadný vplyv na stav pokožky.

Prečo sú tieto dve osi tak úzko prepojené? Baktérie a ich vedľajšie produkty ovplyvňujú imunitný systém, metabolizmus a endokrinné cesty. Keď je tento systém ohrozený, prejaví sa stresová reakcia na pokožke. Baktérie v črevách môžu ovplyvniť funkcie obnovy buniek a rôznych problémov, ako sú rosacea, dermatitída a akné.

AKO SA STARAŤ O ČREVO

Ak skutočne chceš optimalizovať vzhľad svojej pokožky, musíšs zamerať na zdravie čriev. Zdravé črevá môžu poskytnúť pokožke žiarivý a zdravý vzhľad. Sústreď sa na stravu bohatú na vlákninu, kvalitný proteín a zdravé tuky, ktoré podporujú črevný mikróbiom. Pri eskum ďalej ukazuje, že rôznorodá konzumácia čerstvých produktov dokáže zlepšiť diverzitu črevných baktérií.

Zdravé črevá môžu poskytnúť pokožke žiarivý! 

Avšak dobrá strava nie je vždy dostatočná. Pretože existuje mnoho faktorov, ktoré môžu narušiť krehkú rovnováhu nášho mikrobiómu, a často vyžadujeme dodatočnú podporu. Tu prichádzajú na rad probiotiká! Používanie kvalitných probiotík je jedným zo spôsobov, ako vyrovnať rovnováhu črevných baktérií a obnoviť zdravie pokožky.

PROBIOTIKA

Jedným z najlepších spôsobov, ako obnoviť rovnováhu, je zaviesť prospešné baktérie do čreva užívaním probiotík. Probiotiká sú živé mikroorganizmy, ktoré pomáhajú udržiavať správnu rovnováhu prospešných baktérií v črevách. Medzi najbežnejšie kmene probiotík, ktoré sú prospešné pre pokožku, patria probiotiká z rodov Lactobacillus a Bifidobacterium

Probiotické kmene fungujú prostredníctvom spojenia čreva a kože a vďaka tomu majú antimikrobiálny účinok, znižujú zapálenie a posilňujú imunitný systém. Nedávne štúdie ukazujú, že zdravie pokožky sa pri užívaní probiotík výrazne zlepšuje.

Okrem probiotík sú pre zdravie čriev nevyhnutné aj prebiotiká. Na prebiotiká je možné pozerať ako na potravu pre probiotiká v črevách. Prebiotické potraviny sú bohaté na vlákninu, ktorá je fermentovaná črevnými baktériami. Patria sem banány, cibuľa, cesnak, jablkové šupky, fazuľa atď. 

Výskum jasne ukazuje súvislosť medzi zdravím čriev a vzhľadom pokožky. Zatiaľ čo náš jedálniček a hydratácia zohrávajú dôležitú úlohu, rovnováha mikroorganizmov v našich črevách je tiež extrémne dôležitá pre zdravú pokožku. Avšak, aby bolo možné si zachovať zdravé črevné baktérie pre čistú pokožku, je nutné zabezpečiť pestrú stravu a doplniť prebiotiká a probiotiká, aby si udržala zdravú rovnováhu medzi črevami a pokožkou. 🎉