VŠETKO, ČO POTREBUJEŠ VEDIEŤ O DVOJITOM ČISTENÍ

VŠETKO, ČO POTREBUJEŠ VEDIEŤ O DVOJITOM ČISTENÍ

Ak by som ti navrhla, aby si dvakrát po sebe naniesla na tvár sérum alebo hydratačný krém, asi by si ma len vysmiala. Vo tvojej rutine starostlivosti o pleť je však jeden krok, ktorý by si mala urobiť dvakrát: čistenie.

V skutočnosti sa to stalo natoľko populárnym, že má dokonca svoj názov – dvojité čistenie (po anglicky double cleansing). Dvojité čistenie je v Kórei bežnou a dlhodobou praxou – a stále je základom každodennej starostlivosti o pleť.

ČO JE DVOJITÉ ČISTENIE?

Dvojité čistenie je viac ako len opakované umývanie tváre. Ide o používanie rôznych produktov na dôkladné vyčistenie tváre. Počas dvojitého čistenia používame dva rôzne formulácie čistiacich prostriedkov na umývanie tváre.

Poďme na to! Prvým krokom pri dvojitom čistení je použitie čistiaceho prípravku na báze oleja alebo použitie micelárnej vody. Týmto sa odstráni make-up a opaľovací krém s ochranným faktorom SPF, ktorý často veľmi dobre priľne k pokožke. Ak máš mastnú pleť a nosíš veľa make-upu, odporúčame použiť prípravok na báze oleja, pretože make-up a kožný maz sa rozpúšťajú v oleji a použitie čističa na olejovej báze môže byť efektívnejšie. Môžeš použiť čistiaci olej alebo čistiaci balzam.  Prvý krok je veľmi dôležitý aj v prípade, že máme upchaté póry, čo môže byť spôsobené SPF krémami a make-upom, pretože tým sa pleť prečistí hlbšie - tvoja tvár bude hladšia a hlavne úplne zbavená akýchkoľvek nečistôt ktoré ti môžu na tvári zostať aj po prvom čistení.

Teraz je čas na druhú časť procesu čistenia, kde je potrebné použiť čistiaci prostriedok na vodnej báze. Na to je vhodný akýkoľvek jemný čistiaci prípravok. Jemný čistiaci prostriedok je v tejto fáze kľúčový, pretože najlepšie je vyhnúť sa prípravkom s aktívnymi zložkami ako AHA/BHA, pokiaľ sa nechceš prípravkom zamerať na nedokonalosti pleti.

AKÉ SÚ VÝHODY DVOJITÉHO ČISTENIA?

Teraz už určite poznáš zlaté pravidlo starostlivosti o pleť, ktorým je „Používaj SPF!“, ale existuje aj strieborné pravidlo, ktorým je „Účinné čistenie tváre!“. Čistá tvár je základom ďalšej starostlivosti.

Proces dvojitého čistenia má mnoho výhod. Po prvé, zabraňuje hromadeniu kožného mazu a baktérií, čo môže pomôcť zabrániť vzniku akné. Dvojité čistenie môže tiež zlepšiť účinnosť iných produktov starostlivosti o pleť. Dvojité čistenie, najmä večer, môže pomôcť iným prípravkom lepšie preniknúť do pokožky. Výsledok? Tvoje póry budú čisté a lepšie pripravené absorbovať séra a hydratačné prípravky, ktoré používaš.

PRE KOHO JE DVOJITÉ ČISTENIE VHODNÉ? A AKO ČASTO?

Dvojité čistenie nie je nevyhnutné, no niektorým typom pleti to prospieva viac ako iným.

Pre mastnú pleť sú dva jemné čistiace prostriedky zvyčajne lepším spôsobom na odstránenie prebytočného mazu ako jeden silný, ktorý po použití pleť nadmerne vysušuje.

Dvojité čistenie je vhodné aj pre aknóznu pleť, pretože dvojité čistenie odstraňuje baktérie, ktoré môžu spôsobiť akné.

Dvojité čistenie je vhodné aj pre tých, ktorí používajú veľa make-upu, zároveň aj na odstraňovanie SPF krémov.

Ak tvoja pleť nie je obzvlášť náchylná na mastenie, alebo nosíš make-up len príležitostne, dvojité čistenie každý deň pravdepodobne nie je potrebné – stačí jemné čistenie.

Ak máš rosaceu, ekzém alebo obzvlášť citlivú či suchú pokožku, radšej sa dvojitému čisteniu úplne vyhni. Bez ohľadu na typ pleti, po dvojitom čistení by si vždy mala používať vhodný hydratačný krém, ktorý okamžite obnoví rovnováhu vlhkosti pleti. Vyskúšaj na tento účel krém s obsahom ceramidov ako Eggo Zen Defence, keďže ceramidy posilňujú ochrannú vrstvu pokožky. 💪🏼

Ako pri každej novej technike starostlivosti o pleť, začni pomaly – vyskúšaj dvojité čistenie a uvidíš, ako tvoja pleť zareaguje. <3